Meer dynamiek in je foto

Een foto zo uit de camera is voor mij niet altijd voldoende. Ik probeer er juist iets extra´s in te stoppen en zo meer dynamiek te geven. Met behulp van Lightroom en “presets” (voorinstellingen) kun je vrij eenvoudig en snel je foto aanpassen en zo o.a. het contrast, belichting en kleuren verbeteren. Op internet zijn deze “presets” gratis te downloaden en gebruik hiervan bespaard je veel tijd in de nabewerking.

Hieronder een drietal foto´s. Door de fotobewerking zijn het net fijn gedetailleerde schilderijen als in vervlogen tijden!

Voorbeelden

De eerste foto is gemaakt in Wijk bij Duurstede (Dijkstraat). De foto is flink bewerkt. De kleuren zijn minder verzadigd en de wolken donkerder gemaakt. Rechtsonder staat nog wel een verkeersbord, wat ik eigenlijk nog zou moeten weg “photoshoppen”.

 

Donkere wolken boven de Dijkstraat in Wijk bij Duurstede.
Donkere wolken boven de Dijkstraat in Wijk bij Duurstede. [Groot formaat]

 

De tweede foto heeft een vignetering om het oude Kasteel Amerongen te benadrukken. Door de onscherpte van het gras op de voorgrond geeft de foto een soort 3D gevoel. Hier hou ik van.

 

Kasteel Amerongen heeft een kasteeltuin omgeven door grote bomen.
Kasteel Amerongen heeft een kasteeltuin omgeven door grote bomen. [Groot formaat]

 

In de laatste foto van Kasteel Rhijnestein heeft de bewolking een prominente plek. Het beslaat meer dan de helft van de foto. Dit is op zich geen  probleem, want deze typische Hollandse wolken voegen iets toe en zorgen voor extra dynamiek.

 

Kasteel Rhijnestein in Cothen
Karakteristieke Hollandse luchten vervelen nooit. [Groot formaat]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *